Zwykły sos pomidorowy w prosty sposób można urozmaicić poprzez dodatek oliwek. Ich charakterystyczny smak, zupełnie zmienia smak dania. Można dodać oliwki zielone, lub bardziej aromatyczne oliwki czarne. Danie to oczywiście jest dla wielbicieli oliwek, gdyż są one intensywnie wyczuwalne. Sos jest bardzo szybki i prosty do wykonania, więc gdy macie mało czasu, to polecam to danie.
Składniki:
- 4 pomidory
- 1 papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 10 zielonych oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
- makaron świderki
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni, na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć.
2. Paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Smażyć kilka minut.
3. Dodać sparzone ze skórki i pokrojone pomidory. Smażyć, aż pomidory puszczą nadmiar soku, a sos się zredukuje.
4. Na koniec dodać pokrojone oliwki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć jeszcze 3 minuty.
5. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz