Fajna sycąca przekąska na ciepło lub zimno lub danie obiadowe. Kulki mięsne z mielonej wołowiny i chorizo, z dodatkiem chili i aromatycznych przypraw. Świetne do weekendowego wieczoru filmowego :)
Składniki na 15 kulek:
- 300 g mielonej wołowiny
- 50 g chorizo
- 1/2 papryczki chili
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta kuminu
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 małe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Chorizo zmielić lub drobno posiekać. Papryczkę chili, cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. Do mięsa mielonego dodać chorizo, chili, cebulę, czosnek, słodką i ostrą mieloną paprykę, sos sojowy, kumin, sól, pieprz czarny mielony, bułkę tartą i surowe jajko. Całą masę dokładnie wyrobić, aż będzie klejąca i zwarta, a składniki dobrze połączone.
3. Z masy formować małe kulki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni grillowej lub tradycyjnej. Jeżeli chcecie, aby kuleczki były chrupiące, to można je obtoczyć w bułce tartej i smażyć na zwykłej patelni.
4. Kuleczki można podawać za równo na ciepło i zimno, z ulubionymi sosami i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz