sobota, 12 stycznia 2019

Wołowe klopsiki z chorizo

wołowe klopsiki z chorizo

klopsiki z chorizo


Fajna sycąca przekąska na ciepło lub zimno lub danie obiadowe. Kulki mięsne z mielonej wołowiny i chorizo, z dodatkiem chili i aromatycznych przypraw. Świetne do weekendowego wieczoru filmowego :)

Składniki na 15 kulek:
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 50 g chorizo
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta kuminu
  • szczypta czarnego pieprzu 
  • 1 małe jajko 
  • 2 łyżki bułki tartej

do podania: sos czosnkowy, BBQ, ketchup lub inny ulubiony

Sposób przygotowania:

1. Chorizo zmielić lub drobno posiekać. Papryczkę chili, cebulę i czosnek drobno posiekać.

2. Do mięsa mielonego dodać chorizo, chili, cebulę, czosnek, słodką i ostrą mieloną paprykę, sos sojowy, kumin, sól, pieprz czarny mielony, bułkę tartą i surowe jajko. Całą masę dokładnie wyrobić, aż będzie klejąca i zwarta, a  składniki dobrze połączone.

3. Z masy formować małe kulki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na patelni grillowej lub tradycyjnej. Jeżeli chcecie, aby kuleczki były chrupiące, to można je obtoczyć w bułce tartej i smażyć na zwykłej patelni. 

4. Kuleczki można podawać za równo na ciepło i zimno, z ulubionymi sosami i pieczywem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz