niedziela, 20 stycznia 2019

Duszony schab po węgiersku

schab w sosie

Na solidny, domowy obiad, polecam schab w sosie węgierskim. Intensywnie paprykowy, z pieczarkami i wyczuwanie słodką marchewką, do tego sporo intensywnych przypraw. Pyszna odmiana od tradycyjnego schabu w sosie własnym. Duszone mięso można przygotować na wiele sposobów, ale ta wersja na prawdę jest pyszna! Porcja od razu na dwa dni :)

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 2 małe marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 200 g pieczarek 
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 listki laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić na plastry, następnie robić je tłuczkiem na cieńsze plastry. Podzielić na pół. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące. 

2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę, a także wędzoną. Chwilę smażyć. 

3. Zalać wszystko gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, sos sojowy.

4. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Dodać do mięsa. Dusić 40 minut.

5. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojone w plastry lub kostkę pieczarki. Dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

6. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz