Na solidny, domowy obiad, polecam schab w sosie węgierskim. Intensywnie paprykowy, z pieczarkami i wyczuwanie słodką marchewką, do tego sporo intensywnych przypraw. Pyszna odmiana od tradycyjnego schabu w sosie własnym. Duszone mięso można przygotować na wiele sposobów, ale ta wersja na prawdę jest pyszna! Porcja od razu na dwa dni :)
Składniki:
- 500 g schabu bez kości
- 2 małe marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 listki laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz czarny mielony
- 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
- 2 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić na plastry, następnie robić je tłuczkiem na cieńsze plastry. Podzielić na pół. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące.
2. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę, a także wędzoną. Chwilę smażyć.
3. Zalać wszystko gorącą wodą, tak aby mięso było przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, sos sojowy.
4. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Dodać do mięsa. Dusić 40 minut.
5. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojone w plastry lub kostkę pieczarki. Dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
6. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
4. Marchew i korzeń pietruszki obrać i pokroić w plastry. Dodać do mięsa. Dusić 40 minut.
5. Po tym czasie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pokrojone w plastry lub kostkę pieczarki. Dusić kolejne 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
6. Dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz