Lekkie i pyszne ciasto. Orzeźwiające połączenie brzoskwiń i pomarańczy. Polecam także, dodatek mandarynek.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 140 mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Krem:
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
ponadto:
- galaretka pomarańczowa
- 3 dojrzałe pomarańcze
- kilka mandarynek (opcjonalnie)
- puszka brzoskwiń
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
5. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.
6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 22cm x 30 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sposób przygotowania kremu:
1. Śmietanę prosto z lodówki ubić z serem mascarpone i cukrem pudrem na dosyć sztywny krem.
Galaretkę pomarańczową rozpuścić z instrukcją, zgodnie z opakowaniem.
Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolną część biszkoptu wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie wyłożyć krem i górną warstwę biszkoptu. Pomarańcze i mandarynki obrać, a miąższ pokroić na kawałki. Na górną warstwę biszkoptu wyłożyć pomarańcze i mandarynki. Na owoce wyłożyć tężejącą galaretkę.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz