wtorek, 22 stycznia 2019

Ciasto brzoskwiniowe z pomarańczami

ciasto brzoskwiniowe

ciasto z brzoskwiniami

Lekkie i pyszne ciasto. Orzeźwiające połączenie brzoskwiń i pomarańczy. Polecam także, dodatek mandarynek. 

Składniki:

Biszkopt:
  • 4 jajka rozmiar L
  • 100 g cukru
  • 140 mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego 
Krem:
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
ponadto:
  • galaretka pomarańczowa
  • 3 dojrzałe pomarańcze 
  • kilka mandarynek (opcjonalnie)
  • puszka brzoskwiń


Sposób przygotowania biszkoptu:

1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.  

2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru. 

3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.

4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.

5. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką. 

6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 22cm x 30 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.

Sposób przygotowania kremu: 

1. Śmietanę prosto z lodówki ubić z serem mascarpone i cukrem pudrem na dosyć sztywny krem.

Galaretkę pomarańczową rozpuścić z instrukcją, zgodnie z opakowaniem. 

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolną część biszkoptu wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. Następnie wyłożyć krem i górną warstwę biszkoptu. Pomarańcze i mandarynki obrać, a miąższ pokroić na kawałki. Na górną warstwę biszkoptu wyłożyć pomarańcze i mandarynki.  Na owoce wyłożyć tężejącą galaretkę. 

Ciasto przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz