Uwielbiam pieczoną paprykę jako dodatek do sosów. Dzięki temu zwykłe danie zyskuje dodatkowe aromaty i staje się ciekawsze. Więc jeżeli czasami czujesz, że znudziły Ci się klasyczne sosy pomidorowe, to polecam takie urozmaicenie. Chorizo można zastąpić filetem z kurczaka, klasyczną kiełbasą, boczkiem, czy nawet kabanosami. Aczkolwiek, ja naprawdę polecam hiszpańską kiełbasę chorizo. Gdy fajnie się zarumieni na patelni, to staje się pyszna.
- 100 g chorizo
- 4 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 pomidorów
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- sól
- pieprz czarny mielony
- makaron świderki
Sposób przygotowania:
1. Paprykę umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Przekroić na pól i wykroić gniazda nasienne. Połówki papryki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (przekrojem do góry). Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu zdjąć skórki, a miąższ pokroić w dosyć grubą kostkę.
2. Chorizo i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę chorizo, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się zarumieni. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć.
3. Dodać upieczoną paprykę, słodką i ostrą mieloną paprykę oraz wędzoną paprykę. Wymieszać.
4. Pomidory sparzyć ze skórki. Wykroić twarde środki, a resztę pokroić w kostkę. Dodać do całości. Smażyć kilka minut bez przykrycia, aż pomidory puszczą nadmiar soku, a następnie sos się zredukuje.
5. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
6. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz