czwartek, 3 stycznia 2019

Pomidorowy sos z chorizo i pieczoną papryką

pomidorowy sos

Uwielbiam pieczoną paprykę jako dodatek do sosów. Dzięki temu zwykłe danie zyskuje dodatkowe aromaty i staje się ciekawsze. Więc jeżeli czasami czujesz, że znudziły Ci się klasyczne sosy pomidorowe, to polecam takie urozmaicenie. Chorizo można zastąpić filetem z kurczaka, klasyczną kiełbasą, boczkiem, czy nawet kabanosami. Aczkolwiek, ja naprawdę polecam hiszpańską kiełbasę chorizo. Gdy fajnie się zarumieni na patelni, to staje się pyszna. 

Składniki:
  • 100 g chorizo
  • 4 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 pomidorów 
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • makaron świderki

Sposób przygotowania:

1. Paprykę umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Przekroić na pól i wykroić gniazda nasienne. Połówki papryki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (przekrojem do góry). Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu zdjąć skórki, a miąższ pokroić w dosyć grubą kostkę. 

2. Chorizo i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na suchej patelni podsmażyć kiełbasę chorizo, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbasa się zarumieni. Dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. 

3. Dodać upieczoną paprykę, słodką i ostrą mieloną paprykę oraz wędzoną paprykę. Wymieszać. 

4. Pomidory sparzyć ze skórki. Wykroić twarde środki, a resztę pokroić w kostkę.  Dodać do całości. Smażyć kilka minut bez przykrycia, aż pomidory puszczą nadmiar soku, a następnie sos się zredukuje. 

5. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

6. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz