wtorek, 29 stycznia 2019

Twarogowe kulki rafaello

twarogowe kulki

Jeżeli uwielbiacie kokosowe desery, to ten zdecydowanie przypadnie wam do gustu. Pyszne twarogowe kulki al'a rafaello. Do tego są sycące i świetnie sprawdzają się jako przekąska w pracy. 

Składniki:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 100 g białej czekolady
  • 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 50 g wiórek kokosowych + wiórki do obtoczenia
  • 1 łyżka mleka kokosowego w proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę rozpuścić na łaźni wodnej.  Migdały rozdrobnić w malakserze.

2. W misce zmieszać twaróg, rozpuszczoną czekoladę, rozdrobnione migdały, wiórki kokosowe, mleko kokosowe w proszku, cukier puder, jogurt naturalny. Wymieszać dokładnie za pomocą widelca, aż masa będzie zwarta i dosyć jednolita. Można też zmiksować za pomocą blendera.

3. Masę schłodzić w lodówce 1-2 godziny. Następnie nabierać po łyżeczce kokosowej masy i formować kuleczki. Każdą obtoczyć w wiórkach.

4. Gotowe kulki przechowywać w lodówce.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz