Duet różano-truskawkowy, czyli ciasto z konfiturą różaną oraz musem truskawkowym. Ciasto tworzą osobne warstwy: biszkoptu, musu truskawkowego, kremu na bazie śmietany i sera mascarpone, a także galaretki. Ciasta warstwowe pozwalają na łączenie dwóch, lub więcej warstw. Uzyskujemy ciasto, będące połączeniem różnych, ciekawych smaków. Polecam też połączenie cytryna-gruszka lub jabłko-pomarańcza.
Biszkopt:
- 4 jajka rozmiar L
- 100 g cukru
- 140 mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 500 g truskawek (mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka żelatyny (ok. 10 g)
dodatkowo:
- słoik konfitury różanej
- galaretka truskawkowa (lub malinowa/ owoce leśne)
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. Następnie dodawać porcjami po 1-2 łyżce, cukier cały czas ubijając, aż do wykończenia cukru.
3. Dalej ubijając, dodawać pojedynczo żółtka i po każdym ubijać ok 30 sekund.
4. Dodać mleko i olej i aromat waniliowy. Wymieszać dokładnie łyżką lub łopatką.
5. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając łyżką.
6. Przełożyć do blaszki o wymiarach ok.: 22cm x 30 cm, samo dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-25 minut. Gdy kolor biszkoptu będzie złocisty, a drewniany patyczek po włożeniu w ciasto suchy, to biszkopt gotowy.
Sekretem aby biszkopt był puszysty i nie opadł, jest długie ubijanie piany na początku, a także w trakcie dodawania cukru i żółtek. Jeżeli poświęcicie na to odpowiednią ilość czasu, to na pewno ciasto będzie udane. Bardzo ważna jest także kolejność dodawania składników.
Sposób przygotowania musu truskawkowego:
1.Truskawki włożyć do małego rondelka. Dodać cukier, zagotować. Gotować na małym ogniu kilka minut, aż truskawki puszczą sok.
2. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Odstawić na chwilkę. Dodać do truskawek. Dokładnie wymieszać. Nie gotować. Wystudzić, włożyć do lodówki.
Sposób przygotowania kremu:
1. Śmietanę prosto z lodówki ubić z serem mascarpone i cukrem pudrem na dosyć sztywny krem.
Sposób przygotowania galaretki:
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić, przelać do płaskiego naczynia i włożyć do lodówki.
Biszkopt przekroić na pół. Na dolną część wyłożyć warstwę konfitury różanej. Następnie równomiernie rozłożyć połowę kremu mascarpone. Wyłożyć drugą połowę biszkoptu. Na biszkopt warstwę już tężejącego musu truskawkowego. Delikatnie wyłożyć drugą porcję kremu mascarpone. Gdy galaretka całkowicie stężeje, sprawnie pokroić ją w kostkę i udekorować wierzch ciasta.
Sposób przygotowania galaretki:
Galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzić, przelać do płaskiego naczynia i włożyć do lodówki.
Biszkopt przekroić na pół. Na dolną część wyłożyć warstwę konfitury różanej. Następnie równomiernie rozłożyć połowę kremu mascarpone. Wyłożyć drugą połowę biszkoptu. Na biszkopt warstwę już tężejącego musu truskawkowego. Delikatnie wyłożyć drugą porcję kremu mascarpone. Gdy galaretka całkowicie stężeje, sprawnie pokroić ją w kostkę i udekorować wierzch ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz