wtorek, 27 listopada 2018

Cannelloni ze szpinakiem i serem w sosie pomidorowym

cannelloni

cannelloni w sosie pomidorowym

Pierwsze cannelloni robiłam z mięsa mielonego, tym razem postanowiłam zrobić je szpinakiem i serem w pysznym, klasycznym sosie pomidorowym. Wyszło równie pyszne, a wegetariańskie danie. 

Składniki:

Farsz:
  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 40 g tartego żółtego sera + garść sera do posypania na wierzch 
  • 30 g tartego sera Grana Padano
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny
  • makaron cannelloni 
Sos pomidorowy:
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją chwilę na patelni, na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek.  

2. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak puści nadmiar wody, i woda ta odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 

3. Farsz lekko przestudzić. Dodać starty żółty ser i Grana Padano. Wymieszać. 

4. Sos: Cebulę obrać i pokroić, może być gruba kostka, gdyż na koniec sos i tak będzie blendowany. Na oliwie zeszklić cebulę, następnie podsmażyć pokrojony czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Twarde środki pomidorów odrzucić. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać zioła. Doprawić solą. Sos zmiksować na gładką konsystencję. 

5. Suche rurki makaronu cannelloni nadziać farszem. 

6. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki sosu. Następnie ułożyć nadziane rurki w jednym rządku. Zalać sosem, tak aby wszystkie rurki były przykryte sosem. 

7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 30 minut. W połowie tego czasu wyłożyć garść sera na wierzch. 


Zobacz także:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz