Pierwsze cannelloni robiłam z mięsa mielonego, tym razem postanowiłam zrobić je szpinakiem i serem w pysznym, klasycznym sosie pomidorowym. Wyszło równie pyszne, a wegetariańskie danie.
Składniki:
Farsz:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatałowej
- 40 g tartego żółtego sera + garść sera do posypania na wierzch
- 30 g tartego sera Grana Padano
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz czarny
- makaron cannelloni
Sos pomidorowy:
- 4 duże pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka suszonych liści kolendry
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć ją chwilę na patelni, na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę, lub posiekany czosnek.
2. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć, aż szpinak puści nadmiar wody, i woda ta odparuje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
3. Farsz lekko przestudzić. Dodać starty żółty ser i Grana Padano. Wymieszać.
4. Sos: Cebulę obrać i pokroić, może być gruba kostka, gdyż na koniec sos i tak będzie blendowany. Na oliwie zeszklić cebulę, następnie podsmażyć pokrojony czosnek. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Twarde środki pomidorów odrzucić. Dodać słodką i ostrą mieloną paprykę. Smażyć kilka minut. Dodać zioła. Doprawić solą. Sos zmiksować na gładką konsystencję.
5. Suche rurki makaronu cannelloni nadziać farszem.
6. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki sosu. Następnie ułożyć nadziane rurki w jednym rządku. Zalać sosem, tak aby wszystkie rurki były przykryte sosem.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok 30 minut. W połowie tego czasu wyłożyć garść sera na wierzch.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz