czwartek, 22 listopada 2018

Paszteciki z ciasta francuskiego z boczkiem i pieczarkami


Paszteciki z ciasta francuskiego, to pomysł na naprawdę pyszną, szybką przekąskę, kolację czy śniadanie. Do ich wykonania wykorzystałam gotowe, mrożone ciasto francuskie, maślane o bardzo dobrym składzie. Ciasto francuskie można wykorzystać do słodkich i słonych wypieków. Dziś postanowiłam zrobić je wytrawnie. Połączenie warzyw i aromatycznego boczku. Jeżeli nie jesz mięsa to możesz zrobić je z samymi pieczarkami. Pyszne na gorąco i zimno. Jednak najpyszniejsze są prosto z piekarnika i kilka godzin po upieczeniu zachowują jeszcze swoją kruchość.


Składniki:
  • boczek parzony lub wędzony 150 g 
  • 2 pomidory
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • odrobinę chili
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (najlepsza Pimenton)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 450 g 
  • 1 roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w cienkie słupki. Usmażyć na suchej patelni, aż się ładnie zarumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi. Boczek zdjąć z patelni.

2. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plastry. Jeżeli pieczarki są duże, to pokroić je w kostkę. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić twardy środek, a resztę pokroić w kostkę. 

3. Na tłuszczu wytopionym z boczku, zeszklić cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę smażyć. Dodać pieczarki. Lekko prószyć je solą. Smażyć bez przykrycia, aż pieczarki puszczą nadmiar wody. Odparować ją. 

4. Dodać pomidory, chili, słodką mieloną paprykę i wędzoną paprykę. Smażyć, aż pomidory puszczą sok, a następnie sos się zredukuje. Doprawić solą i pieprzem. Połączyć z usmażonym wcześniej boczkiem. Wymieszać. 










5. Na płatkach ciasta francuskiego ułożyć wzdłuż farsz.










6. Przykryć kolejnymi kawałkami ciasta. Brzegi można zwilżyć odrobiną wody, aby ładnie się skleiły. 










7. Pokroić na prostokątne paszteciki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.










8. Piec w 200 stopniach, ok 20 minut. Najlepiej jest przeczytać na opakowaniu w jakich warunkach najlepiej się upiecze. Ja korzystałam z mrożonego ciasta i te warunki pieczenia były idealne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz