Odrobina zmiany dla naszej tradycyjnej sałatki, czyli dodatek świeżej papryki. Zwykle dodawałam też ogórek kiszony, a tym razem użyłam konserwowego. Sałatka warzywna to danie, z którym można naprawdę eksperymentować. Wystarczy zmienić chociażby dwa składni, a sałatka smakuje zupełnie inaczej. Mi sałatka jarzynowa nigdy się nie znudzi 😍
Składniki:
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 por
- czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 2-3 ogórki konserwowe
- 5 jajek
- 180 g majonezu
- 1 łyżka musztardy chrzanowej lub sarepskiej
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i marchew umyć i ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Także wystudzić.
2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por drobno pokroić. Ziemniaki, marchew, paprykę, jajka, ogórki pokroić w kostkę.
3. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać sól, pieprz, majonez i musztardę. Dokładnie wymieszać.
4. Częścią składników udekorować wierzch sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz