piątek, 16 listopada 2018

Gnocchi z chorizo i pomidorami

kluski z sosem

Pyszne, ziemniaczane kluski, z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Do tego szybki, aromatyczny sos z hiszpańską kiełbasą chorizo. Połączenie pyszne i sycące. 

Składniki:
  • kluski gnocchi (przepis znajdziecie tutaj: gnocchi
  • 150 g chorizo
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory malinowe 
  • świeża natka pietruszki
  • słodka mielona papryka
  • słodka mielona wędzona papryka
  • szczypta mielonego chili 
  • sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania:

1. Chorizo pokroić w kostkę. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu, a kiełbasa się zarumieni. 

2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek. 

3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki. Pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką mieloną paprykę oraz wędzoną paprykę oraz szczyptę mielonego chili. Smażyć bez przykrycia, aż sos ładnie się zredukuje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 

4. Gorące gnocchi wymieszać z sosem. Podawać z posiekaną, świeżą natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz