Pyszne, ziemniaczane kluski, z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Do tego szybki, aromatyczny sos z hiszpańską kiełbasą chorizo. Połączenie pyszne i sycące.
Składniki:
- kluski gnocchi (przepis znajdziecie tutaj: gnocchi)
- 150 g chorizo
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidory malinowe
- świeża natka pietruszki
- słodka mielona papryka
- słodka mielona wędzona papryka
- szczypta mielonego chili
- sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania:
1. Chorizo pokroić w kostkę. Podsmażyć na suchej patelni, aż wytopi się nadmiar tłuszczu, a kiełbasa się zarumieni.
2. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażyć. Dodać posiekany czosnek.
3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wykroić szypułki. Pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Dodać słodką mieloną paprykę oraz wędzoną paprykę oraz szczyptę mielonego chili. Smażyć bez przykrycia, aż sos ładnie się zredukuje. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
4. Gorące gnocchi wymieszać z sosem. Podawać z posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz