poniedziałek, 12 listopada 2018

Eskalopki wieprzowe w sosie chrzanowym

sos chrzanowy

sos chrzanowy


Wieprzowina w sosie chrzanowym to pyszny, tradycyjny obiad. Chrzan, to często zapominany dodatek, a przecież jest taki zdrowy, tani i do tego jaki smaczny. Schab w sosie można jeść z ryżem, ziemniakami lub po prostu z samym pieczywem. 

Składniki:
  • 800 g schabu bez kości
  • 2-3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża czerwona cebula
  • kawałek korzenia selera
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka lubczyku ogrodowego 
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • słodka mielona papryka
  • biały pieprz mielony
  • czarny pieprz mielony
  • mielona kolendra
  • sól morska ziołowa
  • kilka łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • tarty chrzan 100 g 
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia


Sposób przygotowania:

1.  Mięso umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Plastry wieprzowiny delikatnie rozbić tłuczkiem. Pokroić w mniejsze kawałki. Z obu stron oprószyć je słodką, mieloną papryką, mieloną kolendrą, solą morską ziołową, czarnym pieprzem. Kawałki mięsa obtoczyć w mące pszennej. Strzepnąć z nadmiaru mąki.

















2. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plastry lub słupki. Seler pokroić w kostkę. Por umyć i odkroić zielone części. Cebulę pokroić w półksiężyce. Świeżą natkę i lubczyk ogrodowy związać razem, aby można było później wygodnie je wyłowić.

















3. W dużej patelni na oleju podsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na rumiany kolor. Na dosyć dużym ogniu. Aby zamknąć soki mięsa w środku.

4. Dodać cebulę, chwilę przesmażyć. Zalać gorącą wodą, tak aby przykryła ona mięso. Dodać pozostałe, przygotowane warzywa, natkę i lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i tymianek. Dusić pod przykryciem, do miękkości mięsa. Wyłowić wygotowaną natkę, lubczyk ogrodowy i por.

5. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki pszennej i szczyptą soli. Dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać. Dodać do zawartości patelni. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać chrzan. Wymieszać. Doprawić solą i białym, mielonym pieprzem. Nie gotować już długo, ponieważ wtedy chrzan traci swoją ostrość. Podawać ze świeżo posiekana natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz