Wieprzowina w sosie chrzanowym to pyszny, tradycyjny obiad. Chrzan, to często zapominany dodatek, a przecież jest taki zdrowy, tani i do tego jaki smaczny. Schab w sosie można jeść z ryżem, ziemniakami lub po prostu z samym pieczywem.
Składniki:
- 800 g schabu bez kości
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża czerwona cebula
- kawałek korzenia selera
- pęczek natki pietruszki
- 1 gałązka lubczyku ogrodowego
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- słodka mielona papryka
- biały pieprz mielony
- czarny pieprz mielony
- mielona kolendra
- sól morska ziołowa
- kilka łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- tarty chrzan 100 g
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Plastry wieprzowiny delikatnie rozbić tłuczkiem. Pokroić w mniejsze kawałki. Z obu stron oprószyć je słodką, mieloną papryką, mieloną kolendrą, solą morską ziołową, czarnym pieprzem. Kawałki mięsa obtoczyć w mące pszennej. Strzepnąć z nadmiaru mąki.
2. Marchew i korzeń pietruszki pokroić w plastry lub słupki. Seler pokroić w kostkę. Por umyć i odkroić zielone części. Cebulę pokroić w półksiężyce. Świeżą natkę i lubczyk ogrodowy związać razem, aby można było później wygodnie je wyłowić.
3. W dużej patelni na oleju podsmażyć kawałki mięsa z każdej strony na rumiany kolor. Na dosyć dużym ogniu. Aby zamknąć soki mięsa w środku.
4. Dodać cebulę, chwilę przesmażyć. Zalać gorącą wodą, tak aby przykryła ona mięso. Dodać pozostałe, przygotowane warzywa, natkę i lubczyk, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i tymianek. Dusić pod przykryciem, do miękkości mięsa. Wyłowić wygotowaną natkę, lubczyk ogrodowy i por.
5. Śmietanę wymieszać z łyżeczką mąki pszennej i szczyptą soli. Dodać kilka łyżek wywaru z mięsa, wymieszać. Dodać do zawartości patelni. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać chrzan. Wymieszać. Doprawić solą i białym, mielonym pieprzem. Nie gotować już długo, ponieważ wtedy chrzan traci swoją ostrość. Podawać ze świeżo posiekana natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz