piątek, 2 listopada 2018

Gnocchi



Gnocchi to włoskie kluski. Od zwykłych klusek, różnią się kształtem, a także nieco innym smakiem, ziemniaków gotowanych w mundurkach.

Składniki:
  • 1,4 kg zbliżonej wielkości ziemniaków (ok. 1,2 kg po ugotowaniu i obraniu)
  • 1 łyżeczka soli
  • szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko 

Sposób przygotowania:


1.   Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. Obrać. Przecisnąć przez praskę. 

2. Dodać sól, jajko, 2/3 mąki. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Ewentualnie doczyniając jeszcze pozostałą mąkę, gdyby ciasto się kleiło. Ilość użytej mąki może ulec zmianie, w zależności od rodzaju użytych ziemniaków. Odmiany mączyste potrzebują mniej mąki. 

3. Odrywać porcje ciasta i na podsypanym mąką blacie uformować  wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki. Za pomocą widelca zrobić charakterystyczne prążki. 

4. Gnocchi gotować porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku. Na małym ogniu, 3-4 minuty od wypłynięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz