Gnocchi to włoskie kluski. Od zwykłych klusek, różnią się kształtem, a także nieco innym smakiem, ziemniaków gotowanych w mundurkach.
Składniki:
- 1,4 kg zbliżonej wielkości ziemniaków (ok. 1,2 kg po ugotowaniu i obraniu)
- 1 łyżeczka soli
- szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić. Obrać. Przecisnąć przez praskę.
2. Dodać sól, jajko, 2/3 mąki. Wyrobić masę na gładkie ciasto. Ewentualnie doczyniając jeszcze pozostałą mąkę, gdyby ciasto się kleiło. Ilość użytej mąki może ulec zmianie, w zależności od rodzaju użytych ziemniaków. Odmiany mączyste potrzebują mniej mąki.
3. Odrywać porcje ciasta i na podsypanym mąką blacie uformować wąski wałek. Następnie pociąć na kawałki. Za pomocą widelca zrobić charakterystyczne prążki.
4. Gnocchi gotować porcjami, w dużej ilości osolonego wrzątku. Na małym ogniu, 3-4 minuty od wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz