poniedziałek, 19 listopada 2018

Kotleciki z indyka z serem

kotlety mielone

mielone z indyka


Kotlety zrobione są z mięsa mielonego z piersi indyka. Ser świetnie komponuje się z tym mięsem i naprawdę jest wyczuwalny w tych kotlecikach. Wykonanie jest bardzo proste i na pewno zasmakuje fanom drobiu.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • gałązka lubczyku 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 paska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • pieprz czarny mielony
  • 100 g sera żółtego
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać cebulę, pokrojoną w drobną kostkę, posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, surowe jajko, bułkę tartą, sól, słodką mieloną paprykę i pieprz czarny, najlepiej świeżo mielony. 

2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do całości. 

3. Mięsną masę dokładnie wymieszać i wyrobić rękoma, aby składniki dobrze się połączyły. 

4. Z masy uformować kotlety i każdy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na niedużej ilości oleju, na złoty kolor z każdej strony.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz