Naleśniki ze szpinakiem i boczkiem. Pozornie może wydawać się to dziwnym połączeniem, jednak wierzcie mi, jest po prostu obłędne! Byłam zachwycona! Szpinak, boczek i do tego sos beszamelowy z serem, to strzał w dziesiątkę. Myślę, że ten przepis świetnie sprawdzi się nie tylko do naleśników, ale także jako sos do makaronu czy kopytek. A wy co myślicie o takim połączeniu?
Naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
Farsz:
- 150 g boczku wędzonego lub parzonego
- 400 g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18
- 1 łyżka tartego parmezanu
Sos beszamelowy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- szklanka mleka
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatałowej
- szczypta pieprzu cayenne
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 50 g żółtego sera (gołda, cheddar)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na naleśniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu (kilka kropli) na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, na złoty kolor z każdej strony. Po każdym usmażonym naleśniku znów nanieść kilka kropli tłuszczu i wylać kolejną porcję ciasta. Naleśniki najlepiej smażyć się na patelni do naleśników.
2. Na suchej patelni usmażyć pokrojony na cienkie paski boczek. Zdjąć z patelni. Na tej samej patelni, na tłuszczu wytopionym z boczku zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać zamrożony szpinak. Smażyć na małym ogniu, aż się rozmrozi, a następnie zwiększyć ognień i smażyć do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżki śmietany oraz starty parmezan. Mieszać, aż składniki się połączą. Na koniec dodać usmażony wcześniej boczek. Wymieszać.
3. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć chwilę, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ognień. Dodać strużką mleko, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać szczyptę pieprzu cayenne oraz gałki muszkatałowej, a także starty żółty ser oraz parmezan. Mieszać aż do zagotowania. Po rozpuszczeniu sera powstanie gładki, aksamitny sos.
Na naleśnik wyłożyć łyżkę farszu, rozsmarować na połowie naleśnika i złożyć w trójkąt (na pół, i znów na pół). Jeżeli naleśniki wystygły to złożony trójkąt z naleśnika podgrzać na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Naleśniki podawać z gorącym sosem beszamelowym. Udekorować świeżym szczypiorkiem i np. papryczką chili, aby pokręcić ostry smak, jeżeli lubicie.
Zobacz także:
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Naleśniki zapiekane z serem i salami
3. Sos beszamelowy: W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę. Smażyć chwilę, intensywnie mieszając. Zmniejszyć ognień. Dodać strużką mleko, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudki. Dodać szczyptę pieprzu cayenne oraz gałki muszkatałowej, a także starty żółty ser oraz parmezan. Mieszać aż do zagotowania. Po rozpuszczeniu sera powstanie gładki, aksamitny sos.
Na naleśnik wyłożyć łyżkę farszu, rozsmarować na połowie naleśnika i złożyć w trójkąt (na pół, i znów na pół). Jeżeli naleśniki wystygły to złożony trójkąt z naleśnika podgrzać na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Naleśniki podawać z gorącym sosem beszamelowym. Udekorować świeżym szczypiorkiem i np. papryczką chili, aby pokręcić ostry smak, jeżeli lubicie.
Zobacz także:
Krokiety z mięsem i pieczarkami
Naleśniki zapiekane z serem i salami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz