sobota, 29 września 2018

Ciasto truskawkowo różane

ciasto z truskawkami


Truskawki i róża to pyszne połączenie. Nie chciałam, aby ciasto było przytłaczające, więc smak róży jest delikatny, a smak truskawek także zrównoważony. Dodatek cukru trzcinowego sprawił że biszkopt był sztywniejszy. Krem jest lekki, a do tego pyszna galaretka. Połączenie tych różnych warstw dało świetne ciasto. 

Składniki:

Biszkopt:
  • 95 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru różanego  (połączenie cukru trzcinowego i płatków róży)
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka aromatu różanego
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem: 
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 4 łyżki cukru pudru 

Warstwa truskawek:
  • 400 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukru 
  • 10 g żelatyny (2 łyżeczki)
  • 3 łyżki wody
+ galaretka truskawkowa na wierzch

Sposób przygotowania:

1. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier różany miksując. Dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując. Dodać łyżkę mleka, 2 łyżki oleju i łyżeczkę aromatu, wymieszać łyżką lub silikonową łopatką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami przesiewać do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Dno blachy o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 15-20 minut.

2. Truskawki przełożyć do niedużego rondelka, dodać cukier. Zagotować. Pogotować kilka minut na małym ogniu, aby truskawki puściły sok. Zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawić na kilka minut. Żelatyna ładnie się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę dodać do rondelka z gorącymi truskawkami. Nie gotować. Dokładnie wymieszać i wystudzić. Włożyć do lodówki do czasu, aż zacznie tężeć. Trzeba co jakiś sprawdzać, aby nie przegapić tego momentu.

3. Rozpuścić galaretkę truskawkową zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Włożyć do lodówki. 

4. Schłodzoną śmietanę kremówkę zmiksować z serem mascarpone i cukrem pudrem. Krem powinien być gęsty, jednak należy uważać, aby śmietana się nie zważyła. Więc gdy krem tylko zgęstnieje, od razu przestajemy miksować. 

5. Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na dolną połówkę wyłożyć tężejącą warstwę truskawkową. Następnie krem. Na krem wyłożyć drugą połówkę ciasta. Teraz wyłożyć tężejącą galaretkę truskawkową. Ciasto przechowywać w lodówce.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz