czwartek, 13 września 2018

Pudding czekoladowo-jaglany z jeżynami

jaglanka


Ten pudding udowadnia, że deser może być pyszny, sycący i zdrowy! Przyznam się, że dla mnie to była nawet kolacja. Jaglanka wyszła intensywnie czekoladowa i owocowa. Można ją łączyć z ulubionymi owocami i za każdym razem cieszyć się nowymi smakami. 

Składniki:
  • 70 g suchej kaszy jaglanej 
  • szklanka mleka
  • 4 kostki ciemnej czekolady 
  • szczypta soli
  • 4 figi
  • garść jeżyn + cukier do smaku
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać wodą. Nawet 3 razy. Następnie ugotować ją w mleku ze szczyptą soli. Kasza wchłonie prawie cale mleko. Jeżeli będzie konieczność można jeszcze trochę dodać mleka. Zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady. Mieszać do rozpuszczenia. Zmiksować na gładki pudding.

Jeżyny zagotować z cukrem. 

Pudding jaglany podać z jeżynami i figami. Udekorować wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz