Prawdziwie mięsne danie. Ryż z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Nie fit- bo kiełbaska i boczek, ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę (lub większą odrobinę) kalorycznych pyszności. Danie jest naprawdę pyszne, aromatyczne i do tego szybkie i proste w wykonaniu.
Składniki:
- 100 g boczku wędzonego lub parzonego
- 3 pętka kiełbasy o dł. ok. 10 cm
- 1/2 kg świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki chili
- puszka czerwonej fasoli
- mała puszka kukurydzy
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól, pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w cienkie paski, kiełbasę pokroić w talarki. Na suchej patelni zarumienić kiełbasę z boczkiem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Teraz dodać czerwoną słodką mieloną paprykę oraz wędzoną, a także drobno posiekaną paprykę chili. Chwilę smażyć.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić twarde środki, a resztę pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Smażyć, aż składniki się połączą.
4. Dodać odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 4-5 minut.
5. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
6. Sos podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz