środa, 19 września 2018

Prawdziwie mięsne danie z kiełbasą i boczkiem, w aromatycznym sosie


danie meksykańskie

Prawdziwie mięsne danie. Ryż z kiełbasą, boczkiem i warzywami. Nie fit- bo kiełbaska i boczek, ale czasami można sobie pozwolić na odrobinę (lub większą odrobinę) kalorycznych pyszności. Danie jest naprawdę pyszne, aromatyczne i  do tego szybkie i proste w wykonaniu.


Składniki:
  • 100 g boczku wędzonego lub parzonego
  • 3 pętka kiełbasy o dł. ok. 10 cm
  • 1/2 kg świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • kawałek ostrej papryki chili
  • puszka czerwonej fasoli
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • sól, pieprz   
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 2 torebki ryżu 

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w cienkie paski, kiełbasę pokroić w talarki. Na suchej patelni zarumienić kiełbasę z boczkiem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 

2. Teraz dodać czerwoną słodką mieloną paprykę oraz wędzoną, a także drobno posiekaną paprykę chili. Chwilę smażyć. 

3. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wykroić twarde środki, a resztę pokroić w kostkę. Dodać do zawartości patelni. Smażyć, aż składniki się połączą. 

4. Dodać odsączoną z zalewy fasolę oraz kukurydzę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć 4-5 minut. 

5. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

6. Sos podawać z ryżem i posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz