To danie, mimo iż nie ma mięsa, to naprawdę zaspokaja nawet fanów mięsa. Dosyć pikantne danie z intensywnymi aromatami świeżych warzyw. Zachęcam do spróbowania 😊
Składniki:
- 500 g dyni
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka żółtej czubrycy
- sól
- pieprz czarny mielony
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię pokroić w plasterki, Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w talarki. Papryczkę chili drobno posiekać. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Następnie podsmażyć czosnek. Dodać dynię i marchewkę i smażyć pod przykryciem ok. 10 minut.
3. Dodać czerwoną paprykę, paprykę chili, cukinię oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut.
4.Dodać pomidory. Smażyć, aż pomidory puszczą nadmiar wody i wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
5. Leczo podawać z posiekaną natką pietruszki, pieczywem, ryżem lub kaszą.
Zobacz także:
Kremowe risotto z dynią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz