poniedziałek, 24 września 2018

Wegańskie leczo z dynią

wegańskie leczo

To danie, mimo iż nie ma mięsa, to naprawdę zaspokaja nawet fanów mięsa. Dosyć pikantne danie z intensywnymi aromatami świeżych warzyw. Zachęcam do spróbowania 😊


Składniki:
  • 500 g dyni
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1  cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka żółtej czubrycy
  • sól 
  • pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę, cukinię pokroić w plasterki, Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Marchew pokroić w talarki. Papryczkę chili drobno posiekać. Pomidory sparzyć ze skórki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. 

2. Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę. Następnie podsmażyć czosnek. Dodać dynię i marchewkę i smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. 

3. Dodać czerwoną paprykę, paprykę chili, cukinię oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem kolejne 5 minut. 

4.Dodać pomidory. Smażyć, aż pomidory puszczą nadmiar wody i wszystkie składniki się połączą. Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą i ewentualnie pieprzem. 

5. Leczo podawać z posiekaną natką pietruszki, pieczywem, ryżem lub kaszą. 

Zobacz także:









Kremowe risotto z dynią


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz