Ciasteczka owsiane z orzechami i suszonymi owocami
Składniki:
- 110 g masła
- 90 cukru trzcinowego drobnego
- 1 jajko rozm L
- 140 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g płatków owsianych
- 40 g uprażonych orzechów laskowych
- 50 g suszonej porzeczki, kandyzowanej wiśni lub żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć mikserem z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę.
2. Dodać jajko, ubić.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Dodać aromat waniliowy, posiekane orzechy, płatki owsiane oraz suszone owoce. Wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Formować kuleczki wielkości orzecha laskowego, spłaszczyć je w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli masa będzie mocno klejąca to można dodać do ciasta łyżkę mąki i oprószyć mąką dłonie, aby ułatwić formowanie kuleczek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach ok. 15 minut, na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz