poniedziałek, 10 września 2018

Pieczone żeberka w sosie BBQ

pieczone żeberka

żeberka BBQ


Uwielbiam żeberka, ale tak naprawdę są u mnie na stole rzadkim gościem. Postanowiłam po raz kolejny poeksperymentować i tym razem danie wyszło rewelacyjne! Sos wyszedł po prostu obłędny! Niby w składzie nic takiego nie ma, ale wszystkie składniki razem stworzyły genialną kompozycję. A mięsko wyszło kruche, mięciutkie, aż samo odchodziło od kości. 

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych 
marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (używam hiszpańskiej odmiany Pimenton)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej 
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2/3 łyżeczki soli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego 
sos BBQ:
  • 1 duża marchew
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki 
  • 1 łyżka ostrego sosu Sirarcha
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1/4 łyżeczki piepprzu cayenne
  • sól, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 100 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Mięso dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić na mniejsze kawałki. 

2. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przełożyć do pojemnika (najlepiej szklanego) i włożyć do lodówki. Dobrze jest zrobić to poprzedniego dnia, wtedy mięso bardzo dobrze przejdzie wszystkimi składnikami. 

3. Na patelni na 2 łyżkach oleju obsmażyć mięso z obu stron po 5 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach 40 minut.

4. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Por pokroić w plasterki.

5. Na patelni (najlepiej ta po smażeniu mięsa) na oliwie z oliwek, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać startą marchew, pietruszkę, por, słodką mieloną paprykę wędzoną oraz zwykłą mieloną paprykę, sos Sirarcha, sojowy i Worcester. Wymieszać. Zalać 100 ml wody i dusić 10 minut. Dodać pokrojone pomidory z puszki. wymieszać. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Smażyć kilka minut.

6. Dodać sos do naczynia z żeberkami i piec pod przykryciem kolejne 1,5 h w temp 160 stopni. Mięso po nakłuciu widelcem powinno być miękkie i odchodzić od kości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz