Uwielbiam żeberka, ale tak naprawdę są u mnie na stole rzadkim gościem. Postanowiłam po raz kolejny poeksperymentować i tym razem danie wyszło rewelacyjne! Sos wyszedł po prostu obłędny! Niby w składzie nic takiego nie ma, ale wszystkie składniki razem stworzyły genialną kompozycję. A mięsko wyszło kruche, mięciutkie, aż samo odchodziło od kości.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
marynata do mięsa:
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki (używam hiszpańskiej odmiany Pimenton)
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
- 2/3 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
sos BBQ:
- 1 duża marchew
- 1 korzeń pietruszki
- 1 puszka pomidorów
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżka ostrego sosu Sirarcha
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1/4 łyżeczki piepprzu cayenne
- sól,
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 100 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć papierem ręcznikowym. Pokroić na mniejsze kawałki.
2. 1 ząbek czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mięso dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przełożyć do pojemnika (najlepiej szklanego) i włożyć do lodówki. Dobrze jest zrobić to poprzedniego dnia, wtedy mięso bardzo dobrze przejdzie wszystkimi składnikami.
3. Na patelni na 2 łyżkach oleju obsmażyć mięso z obu stron po 5 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach 40 minut.
4. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Por pokroić w plasterki.
5. Na patelni (najlepiej ta po smażeniu mięsa) na oliwie z oliwek, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać startą marchew, pietruszkę, por, słodką mieloną paprykę wędzoną oraz zwykłą mieloną paprykę, sos Sirarcha, sojowy i Worcester. Wymieszać. Zalać 100 ml wody i dusić 10 minut. Dodać pokrojone pomidory z puszki. wymieszać. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Smażyć kilka minut.
6. Dodać sos do naczynia z żeberkami i piec pod przykryciem kolejne 1,5 h w temp 160 stopni. Mięso po nakłuciu widelcem powinno być miękkie i odchodzić od kości.
3. Na patelni na 2 łyżkach oleju obsmażyć mięso z obu stron po 5 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach 40 minut.
4. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Por pokroić w plasterki.
5. Na patelni (najlepiej ta po smażeniu mięsa) na oliwie z oliwek, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać startą marchew, pietruszkę, por, słodką mieloną paprykę wędzoną oraz zwykłą mieloną paprykę, sos Sirarcha, sojowy i Worcester. Wymieszać. Zalać 100 ml wody i dusić 10 minut. Dodać pokrojone pomidory z puszki. wymieszać. Doprawić pieprzem cayenne i solą. Smażyć kilka minut.
6. Dodać sos do naczynia z żeberkami i piec pod przykryciem kolejne 1,5 h w temp 160 stopni. Mięso po nakłuciu widelcem powinno być miękkie i odchodzić od kości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz