To danie w pełni pokazuje, że potrawy z dyni nie muszą być nudne. Połączenie boczku i dyni, to bardzo ciekawe i pyszne połączenie. Byłam zaskoczona, jak fantastycznie wyszło to danie. Naprawdę zachęcam do spróbowania tego połączenia! 👌
Składniki:
- 550 g drobno pokrojonej dyni
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g boczku parzonego
- 50 g żółtego sera
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- pól papryczki chili lub szczypta mielonego chili
- sól
- pieprz czarny mielony
- parmezan do posypania
- makaron spaghetti lub tagliatelle
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć na suchej patelni, aż się zarumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi. Boczek zdjąć z patelni.
2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na tłuszczu wysmażonym z boczku zeszklić cebulkę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć.
3. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, oraz drobno posiekaną chili. Smażyć pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać usmażony wcześniej boczek. Wymieszać.
4. W misce wymieszać śmietanę oraz starty żółty ser. Dodać do zawartości patelni. Wymieszać. Gdy ser się całkowicie rozpuści, a składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody np. z gotowania makaronu.
5. Sos podawać ze świeżo ugotowanym makaronem, parmezanem i posiekaną świeżą natką pietruszki.
Zobacz także:
Kremowe spaghetti carbonara
Spaghetti bolognese extra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz