wtorek, 25 września 2018

Dyniowa a la carbonara

dyniowa carbonara

dyniowe spaghetti

To danie w pełni pokazuje, że potrawy z dyni nie muszą być nudne. Połączenie boczku i dyni, to bardzo ciekawe i pyszne połączenie. Byłam zaskoczona, jak fantastycznie wyszło to danie. Naprawdę zachęcam do spróbowania tego połączenia! 👌

Składniki:
  • 550 g drobno pokrojonej dyni
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku parzonego
  • 50 g żółtego sera
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • pól papryczki chili lub szczypta mielonego chili
  • sól 
  • pieprz czarny mielony
  • parmezan do posypania
  • makaron spaghetti lub tagliatelle
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w cienkie paski. Usmażyć na suchej patelni, aż się zarumieni, a nadmiar tłuszczu wytopi. Boczek zdjąć z patelni.

2. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na tłuszczu wysmażonym z boczku zeszklić cebulkę, dodać czosnek i chwilę przesmażyć.

3. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, oraz drobno posiekaną chili. Smażyć pod przykryciem do miękkości. Następnie dodać usmażony wcześniej boczek. Wymieszać.

4. W misce wymieszać śmietanę oraz starty żółty ser. Dodać do zawartości patelni. Wymieszać. Gdy ser się całkowicie rozpuści, a składniki się połączą, doprawić solą i pieprzem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek wody np. z gotowania makaronu.

5. Sos podawać ze świeżo ugotowanym makaronem, parmezanem i posiekaną świeżą natką pietruszki.

Zobacz także:

Kremowe spaghetti carbonara












Spaghetti bolognese extra


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz