niedziela, 5 września 2021

Kruche ciasteczka z nerkowców

 ciasteczka z nerkowców

orzechowe ciasteczka
Pyszne, kruche orzechowe ciasteczka. Przygotowane na maśle z nerkowców (można je zrobić samodzielnie blendując orzechy). Proste i naprawdę pyszne. Świetne jako przekąska do pracy. 

Składniki:
  •  120 g masła orzechowego z nerkowców
  • 100 g zimnego masła
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 posiekanej ciemnej czekolady 

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto w dosyć jednolitą kulę.

2. Włożyć na ok. 40 minut do lodówki.

3. Z masy formować dosyć spore, lekko spłaszczone kulki. 12 kulek po 45-50 g każda. Lepiej zrobić grubsze kulki, gdyż podczas pieczenia nieco się spłaszczą.

4. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz