czwartek, 15 lipca 2021

English muffins z jajkiem i bekonem

english muffins

English muffins, czyli angielskie muffiny. W tej wersji zapieczone z jajkiem na twardo, bekonem i serem. Bardzo pyszne i sycące śniadanie. Bułki można kupić gotowe lub samodzielnie je upiec.  

 Składniki:

  • 4 bułki English muffin
  • 8 cienkich plastrów boczku parzonego lub wędzonego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 plastry sera topionego 
  • 2 łyżki majonezu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

1. Boczek usmażyć na patelni, aż nadmiar się wytopi, a plasterki staną się chrupkie i rumiane. 

2. Bułki przekroić na pół (gotowe już są często przekrojone). Na spodnich częściach bułek ułożyć po plasterku sera, następnie plasterki jaja, bekonu oraz opcjonalnie odrobinę majonezu. Mile widziana też cebulka lub szczypiorek. Przykryć drugimi połówkami bułek. 

3. Zapiec w tosterze typu sandwich lub grillu elektrycznym, aż się zarumienią. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz