środa, 21 sierpnia 2019

Shoarma z kurczaka

shoarma z kurczaka

shoarma z kurczaka

Intensywne smaki, cudowne, wypełniające całą kuchnię aromaty przypraw oraz soczyste mięso to właśnie shoarma. Najpyszniejsza do pieczonych ziemniaków lub domowych frytek i świeżej surówki. Do tego obowiązkowo zestaw sosów do maczania kawałków kurczaka.

Składniki:
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
  • 1/4 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki curry
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 

Wszystkie przyprawy można zastąpić gotową mieszanką przypraw gyros/kebab, wtedy należy dodać jej 2 łyżeczki + 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki. To rozwiązanie proponuję dla osób z brakiem czasu i finansów, na zakup wszystkich przypraw. Jeżeli jednak większość tych przypraw macie w domu, to proponuję samodzielnie skomponować mieszankę przypraw. 

Sposób przygotowania: 

1. Filety z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę ok. 2 cm x 2 cm. 

2.  Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, a następnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, oraz oliwą z oliwek.

3. Rozgrzać dużą patelnię (bez tłuszczu). Wyłożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu kilka minut, mieszając co jakiś czas, aby mięso zarumieniło się. Następnie dosmażyć jeszcze kilka minut, na nieco mniejszym ogniu (ale nadal sporym) kilka minut. Łączny czas smażenia to ok. 8-10 minut. Przed zdjęciem z patelni sprawdzić w środku czy mięso jest ładne, białe, ścięte. Taki proces smażenia gwarantuje, że mięso będzie bardzo soczyste i miękkie w środku. 

4. Podawać z ulubionymi sosami i dodatkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz