Postanowiłam ten post poświecić dekorowaniu wypieków, ponieważ sama wielokrotnie szukam inspiracji, czym i jak dekorować ciasteczka i desery. Dlatego podzielę się z wami swoimi pomysłami i metodami dekorowania.
Do dekorowania wykorzystuję:
- lukier
- plastyczną masę cukrową
- kolorowe cukrowe pisaki
- rozpuszczoną czekoladę
- suszone owoce: morele, wiśnie, rodzynki
- liofilizowane owoce
- gotowe dekorki
- barwniki spożywcze
Wystarczy jedna lub dwie z wyżej wymienionych pozycji, aby w pełni udekorować słodkie wypieki. Jednak łącząc więcej rodzajów, można stworzyć jeszcze piękniejsze dekoracje.
Skąd brać pomysły? Zainspiruj się dekoracjami z internetu, spróbuj od prostszych kształtów, a jak zobaczysz jaka to świetna zabawa, to możesz jeszcze poszaleć z czymś trudniejszym. Wiadomo, że nikt od razu nie musi być artystą i mieć wyszukane pomysły. Najpierw narysuj serduszko, gwiazdkę i parę kropek i już będzie ładnie :)
Na początku może być ciężko wyczuć jaka powinna być konsystencja, ile trzeba użyć lukru, ale z każdym następnym ciastkiem będzie coraz łatwiej. Dekorować można samodzielnie, ale można też świetnie spędzić czas z członkami rodziny lub przyjaciółką.
Lukier
Lukier najczęściej robię rozpuszczając cukier puder w niewielkiej ilości wody, lub soku cytrynowego/pomarańczowego. Dodając kilka kropli barwnika spożywczego lub soku porzeczkowego/malinowego można otrzymać kolorowy, smakowy lukier, który pięknie udekoruje wasze wypieki.
Masa cukrowa:
- ok. 350 g cukru pudru
- 50 g glukozy w proszku (można ją kupić w większych hipermarketach oraz w aptekach)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 20 ml wody
- kilka kropki ulubionego aromatu (opcjonalnie)
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut. Dodać glukozę i podgrzewać, mieszając do rozpuszczenia. Mieszaniny nie wolno zagotować. Filiżankę z żelatyną i glukozą, można umieścić w miseczce z gorącą wodą i czekać, aż się rozpuści, mieszając od czasu do czasu- taka łaźnia wodna (trwa to naprawdę chwilę).
300 g cukru pudru przesiać do miski, dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę z glukozą. Mieszać do połączenia, a następnie masę zacząć wyrabiać jak ciasto. Podsypując cukrem pudrem. Gdy masa będzie gładka i elastyczna, cienko rozwałkować i wycinać dowolne kształty.
Gotowe dekoracje przykleić do ciastek za pomocą klasycznego lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz