piątek, 26 kwietnia 2019

Pieczone filety w czerwonym curry

czerwone curry

Nie ma nic lepszego, niż domowe pieczone filety z kurczaka w aromatycznych przyprawach! Do tego pyszny sos i kilka dodatków i obiad gotowy. Później można też się cieszyć pysznymi kanapeczkami, albo pokroić w kostkę i zrobić sałatkę.

Składniki:
  • 400 g filetów z kurczaka
  •  2 łyżeczki przyprawy czerwone curry (imbir, papryka, cukier trzcinowy, cebula, czosnek, trawa cytrynowa, kolendra, pieprz cayenne, mięta, natka kolendry, galangal, liście limonki, kaffir, pieprz)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • rękaw do pieczenia 

Sposób przygotowania: 

1. Filety z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć papierem ręcznikowym i oczyścić z chrząstek i nadmiaru błonek. 

2. Pozostałe składniki wymieszać w miseczce. Powstałą marynatą, natrzeć dokładnie mięso.  

3. Włożyć mięso do lodówki na 2-3 h. 

4. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Po zamknięciu, nakłuć folię w kilku miejscach, aby tworząca się para miała ujście. 

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-40 minut. Czas pieczenia większych filetów będzie dłuższy. Temp mięsa w środku to ok. 85 stopni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz