niedziela, 16 lipca 2017

Botwinka

zupa, buraki

Lekka i pyszna botwinka ze świeżych warzyw z własnego ogródka.


Składniki na botwinkę:

  • 500 - 600 g botwinki 
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • 1 pietruszka 
  • 1 litr bulionu (ja użyłam drobiowo - warzywnego) 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz ziarnisty 
  • mleko lub śmietana 

Wykonanie:

1. Botwinę dokładnie umyć, korzeń i łodygi pokroić w nieduże kawałki. Przełożyć do miski i posolić. Pozostawić na czas przygotowywania reszty składników. To rada mojej babci, aby botwinka miała intensywny kolor. 

2. Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w cienkie słupki lub plasterki. Wrzucić je do gotującego się bulionu. Dodać kilka ziaren pieprzu ziarnistego 

3. Jak warzywa zaczną robić się miękkie dodać botwinę. Gotować do miękkości. 

4. Dodać posiekane liście botwiny. Gotować koło 3-4 minuty. 

5. Zakwasić sokiem z cytryny, doprawić solą. 

6. Po nałożeniu zupy do talerzy zabielić odrobiną śmietany do zup i sosów (18%) lub mlekiem. Ja wolę mleko bo jest pyszna i nigdy mi się nie waży. 


Jeżeli się okaże, że nie macie w domu cytryny, do zakwaszenia można użyć kwasku cytrynowego lub octu. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz